8.11.10

Η πρώτη μας κούκλα

Στα πλαίσια της ενασχόλησης μας με το σώμα φτιάξαμε την πρώτη μας επίπεδη κούκλα.



Χρησιμοποιώντας απλά υλικά - χάρτινα πιάτα, χρώμα, χρωματιστά χαρτιά, ματάκια, μαλλιά πλεξίματος, κόλλα- τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουν το ανθρώπινο πρόσωπο σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, προσθέτοντας  στην κούκλα τους τα μέρη του δικού τους προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα, αυτιά, μαλλιά),  να συσχετίσουν τη θέση που έχουν τα χαρακτηριστικά μας στο πρόσωπο μας
αλλά και στο χαρτί, αλλά και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με έννοιες όπως πχ. μεγάλα- μικρά μάτια, χοντρή- λεπτή μύτη, μακριά- κοντά μαλλιά κλπ.

Για τη δημιουργία των μελών του σώματος σκίζαμε τα χαρτιά, μιας και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα ψαλίδι. Εξάλλου, το σκισμένο χαρτί έχει μια φυσικότητα, σε κάποιες δραστηριότητες μ' αρέσει και το προτιμώ.

Κι όπως συζητούσαμε για το πως θα μπορούσε να γίνει το σώμα τα παιδιά πρότειναν να προσθέσουμε πόδια και χέρια στο κεφάλι της κούκλας. Πράγματι, ακολουθήσαμε την ιδέα τους, φτιάχνοντας τελικά αυτές τις φιγούρες που μοιάζουν με γυρίνους.







Και φυσικά ζωντανέψαμε τις κούκλες μας. 
Κοιμήθηκαν, ξύπνησαν, περπάτησαν, έτρεξαν και πήγαν  μια βόλτα στην παιδική χαρά. Ανέβηκαν και κύλησαν στη τσουλήθρα, έκαναν σε ζευγάρια τραμπάλα, έκαναν κούνια, έπαιξαν κυνηγητό κλπ. 
Άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά το παιχνίδι στην "αόρατη" παιδική χαρά. Νομίζω τους ξάφνιασε ευχάριστα η χρήση αντικειμένων που δεν υπήρχαν, αναγνώρισαν όμως τις κινήσεις τις κούκλας και τις απέδωσαν με επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: