19.1.11

Κόκκινο... όπως απαγορεύεται


Η αρχική ιδέα ήταν να δουλέψουμε τα χρώματα με τρόπο βιωματικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά.
Τα παιδιά έχουν δείξει τώρα τελευταία ενδιαφέρον για τα οχήματα και τα γενέθλια του Νικόλα, που ζήτησε να του κάνουμε δώρο αυτοκινητάκια, ήταν η αφορμή γι' αυτό το project που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε "Μαθαίνω τα χρώματα κυκλοφορώντας στην πόλη".

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από το κόκκινο.


Φτιάξαμε με μαύρο κανσόν ένα φανάρι που από τη μία πλευρά ήταν κόκκινο και από την άλλη πράσινο (ξεκινήσαμε με τα δύο χρώματα για να μην μπερδευτούμε). Πολλά από τα παιδιά γνώριζαν ότι στο κόκκινο φανάρι σταματάμε και στο πράσινο προχωράμε.

Μετά είπαμε ότι κόκκινο δηλώνει απαγόρευση.

Ο κόκκινος κύκλος που έχει μία κόκκινη γραμμή σημαίνει απαγορεύεται.








Αυτό το σήμα που δείχνει ένα αυτοκίνητο σημαίνει ότι απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα σε ένα πεζόδρομο, δηλαδή σε ένα δρόμο για τους πεζούς, αυτούς που πηγαίνουν με τα πόδια.







Κι εδώ τί απαγορεύεται;
Το ποδήλατο. Αν δούμε αυτό το σήμα δεν μπορούμε να πάμε με το ποδήλατο μας.


 

Τα παιδιά βρήκαν πολύ διασκεδαστικό να εντοπίσουν τις απαγορεύσεις και μαζί βρήκαμε τους λόγους που τις επιβάλλουν. Π.χ. Όχι πεζοί (μαμάδες και παιδιά) σε ένα μεγάλο δρόμο που τα αυτοκίνητα τρέχουν ή γίνονται έργα και είναι επικίνδυνο,
Όχι ζώα σε μια πλατεία ή παιδική χαρά, γιατί μπορεί να λερώσουν εκεί που παίζουν τα παιδιά ή να χαλάσουν τα λουλούδια,
Όχι κινητά στο νοσοκομείο γιατί ενοχλούν τους ασθενείς.




Και το σήμα αυτό γράφει στα αγγλικά στοπ και μας λέει να σταματήσουμε. Χρησιμοποιείται σε δρόμους που δεν έχει φανάρι. Όταν το βλέπουμε πρέπει να σταματήσουμε, να κοιτάξουμε αν έρχεται άλλο αυτοκίνητο και μετά να περάσουμε.  


          


          Και μετά παιχνίδια:

  • Τα παιδιά γίνονται οδηγοί (κρατώντας πιάτα από τη γωνιά κουζίνας για τιμόνι) και κινούνται βλέποντας το φανάρι. Όταν είναι πράσινο προχωράνε κι όταν είναι κόκκινο σταματάνε.
  • Μετά οι οδηγοί κινούνται προσέχοντας το φανάρι ή το σήμα STOP.
  • Αφού παίξαμε τα παραπάνω παιχνίδια κινούμενοι ελεύθερα στο χώρο, τον οριοθετήσαμε βάζοντας κανσόν στο πάτωμα, ώστε να σχηματιστούν οικοδομικά τετράγωνα και δρόμοι και.επαναλάβαμε.
  • Μετά κάποιοι έγιναν οδηγοί και κάποιοι κρατούσαν ένα ζώο και το πήγαιναν βόλτα. Όμως έπρεπε να προσέξουν. Όταν ήταν σηκωμένο ψηλά το σήμα "Απαγορεύονται τα αυτοκίνητα" οι οδηγοί έπρεπε να φύγουν στην άκρη και να κινηθούν μόνο οι πεζοί με τα ζώα. Και αντίστροφα, με το σήμα "Απαγορεύονται τα ζώα" κινούνται μόνο οι οδηγοί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα απαγορευτικά, πχ. των πεζών.
  • Στο επόμενο παιχνίδι τα ίδια τα παιδιά χρησιμοποιούν το φανάρι και το STOP. Η ομάδα κάθεται σε κύκλο και οι οδηγοί κινούνται γύρω του. Όμως πρέπει να προσέχουν το φανάρι ή το στοπ που θα συναντήσουν.
Τα παραπάνω παιχνίδια ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικά και τα παιδιά αφομοίωσαν καλά τους συμβολισμούς των σημάτων, κρίμα.που δε φαίνονται τα πρόσωπά τους...






Δεν υπάρχουν σχόλια: