31.3.11

Το Χρυσαλιφούρφουρο

Αυτές τις μέρες μαζί με όλα τα ανοιξιάτικα τραγούδια, ακούσαμε πολύ, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και ονειρευτήκαμε με το υπέροχο Χρυσαλιφούρφουρο από τη Λιλιπούπολη.

29.3.11

Πεταλούδες με ζωγραφική και τύπωμα


Για να φτιάξουμε αυτές τις πεταλούδες με το συμμετρικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή τεχνική όπου διπλώνουμε το χαρτί μας στη μέση, ζωγραφίζουμε στο μισό και τυπώνουμε όσο το χρώμα είναι νωπό στο άλλο μισό.

22.3.11

Επίπεδη κούκλα με εικόνες από περιοδικά


Αυτές οι κούκλες με φωτογραφίες από περιοδικά είναι πολύ αστείες στην όψη και πολύ διασκεδαστικές στο παίξιμο.
Για την κατασκευή τους χρειάζονται εικόνες από πρόσωπα, ρούχα και αξεσουάρ, χαρτιά κανσόν, ψαλίδι, κόλλα, διπλόκαρφα και πλαστικά σπαστά καλαμάκια.

18.3.11

Ρίγες παντού - Ζώα με ρίγες


Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίσαμε να κόψουμε σε ευθεία γραμμή για να εξασκηθούμε στο ψαλίδι, μιας και είμαστε η μικρή ομάδα και τώρα σιγά σιγά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε το χρήσιμο αυτό εργαλείο.
Χρησιμοποιήσαμε λεπτό κανσόν διπλής όψης ασπρόμαυρο με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί μετά το κόψιμο με κάποιο τρόπο. Αλλά ποιο;

10.3.11

Η ανθισμένη αμυγδαλιά


Παρόλα τα χιόνια ήρθε στην τάξη μας μετά το τριήμερο ένα κλαδί αμυγδαλιάς και μας ενθουσίασε που το είδαμε από κοντά και μας έφερε το μήνυμα ότι μετά την κακοκαιρία έρχεται η άνοιξη.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ξυπνήσουμε την άνοιξη φτιάχνοντας κι εμείς τις αμυγδαλιές μας.

Χρησιμοποιήσαμε χαρτί γκοφρέ με δύο τρόπους. Για τα κλαδιά  στρίψαμε λωρίδες καφέ χαρτιού και για τα λουλούδια τσαλακώσαμε άσπρα και ροζ τετράγωνα χαρτάκια.

8.3.11

Σαΐτες και Πτήσεις


Το βιβλίο των "παιχνιδιών με τον αέρα" ονομάζει αυτή τη σαΐτα "Άστρο της ανατολής" ή αλλιώς ανεμόπτερο. Αυτή αποφασίσαμε κι εμείς να φτιάξουμε και να πετάξουμε στην τάξη μας.
Δεν θα έλεγα ότι είχε καλύτερες επιδόσεις από την κλασική σαΐτα, αλλά  τουλάχιστο δεν ήταν μυτερή κι έτσι πιο ασφαλής στο παιχνίδι.
Για να φτιάξουμε τη σαΐτα- ανεμόπτερο χρησιμοποιήσαμε χρωματιστά χαρτιά Α4 διακοσμημένα με μαρκαδόρους και λωρίδες γκοφρέ για την ουρά.

5.3.11

Χαρταετοί με κολλάζ


Χρησιμοποιώντας λωρίδες (τις οποίες κολλήσαμε σε σχήμα σταυρού) και ψηφίδες από χαρτί γλασέ (για τη διακόσμηση) φτιάξαμε αυτούς τους απλούς χαρταετούς για να στολίσουμε την τάξη μας.

Για την ουρά και τα σκουλαρίκια χρησιμοποιήσαμε χαρτί γκοφρέ, το οποίο όταν τους κουνήσαμε μας έδωσε ανεμίζοντας ένα ωραίο εφέ "πετάγματος".

2.3.11

Παιχνίδια με τον αέρα


Τώρα που πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του αετού είπαμε να παίξουμε λίγο με τον αέρα.

Πήραμε, λοιπόν, κάποιες ιδέες από το βιβλίο "Παιχνίδια με τον αέρα" (Ιζαμπέλ Μπέρτραντ, Μετάφραση: Μαριάννα Κουτάλου, Εκδόσεις Ερευνητές, 2003).

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που παρουσιάζει παιχνίδια με τον αέρα και ποικιλία υλικών (σαπουνόφουσκες, μπαλόνια, φτερά, μπαλάκια), πετάγματα, φυσήματα, σφυρίχτρες, ελικοπτεράκια, σαΐτες, χαρταετούς και πολλά άλλα...

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!


Μερικά παιχνίδια: